چگونه می‌توانیم عملکرد تیم را اندازه‌گیری کنیم؟

 

چگونه می‌توانیم عملکرد تیم را اندازه‌گیری کنیم؟

اغلب به دنبال یک معیار یا شاخص هستیم که بتوانیم با آن خط کش روی تیم بگذاریم و عملکرد تیم را بسنجیم.

 اما  اعداد همیشه قابل اتکا نیستند. در تیم‌های توسعه محصول، به ویژه در توسعه نرم‌افزار، شاخص‌هایی مثل Velocity، Lead Time، Code Coverage، Technical Debt، و ... به تنهایی کافی نیستند.

 

پس چگونه می‌توانیم عملکرد تیم را اندازه‌گیری کرده و بگوییم که این تیم به خوبی کار کرده و قابل تقدیر است؟ پاسخ به این سوال نیازمند درک دقیق دو مفهوم "خروجی" و "نتایج" است.

 

اما این دو مفهوم به چه معنا هستند؟

 به هر آنچه توسط تیم یا فرد ایجاد می‌شود "خروجی" می‌گویند. به پیامد و اثری که از این خروجی‌ها به وجود می‌آید "نتایج" می‌گویند.

 

در نتیجه، شاخص‌های مذکور به خروجی تیم اشاره می‌کنند. برای مثال، وقتی از "سرعت" تیم صحبت می‌کنیم، معمولاً تعداد "استوری پوینت‌ها"یی که در هر ایتریشن (Sprint) دان شده است، مشخص می‌شود. اما فقط اینکه یک تیم در یک ایتریشن استوری پوینت دان شده بیشتر از دیگری داشته باشد، به معنای بهتر بودن نیست.به عبارت دیگر شاخص های خروجی به عنوان شاخص های پیشرو(Leading Indicator) نامیده میشوند.این شاخص ها اغلب برای رسیدن به اهداف میانی استفاده میشوند.

برای دقیق‌ترین پاسخ به این سوال، نیاز به بررسی "نتایج" نیز داریم. برای مثال، اگر تیم در یک ایتریشن 100 استوری پوینت داشته باشد و در ایتریشن دیگر 80 استوری پوینت داشته باشد، آیا این به این معناست که در ایتریشن اول بهتر بوده‌است؟

جواب به این سوال مطلقا بله نیست.

زمانی میتوانیم دقیق به این سوال پاسخ بدیم که نتایج حاصل از این خروجی نیز بررسی و کمی شده باشد.

در اینجا اهمیت بررسی نتایج محرز میگردد.به شاخص هایی که به بررسی نتایج میپردازند شاخص های تاخیری یا (Lagging Indicator) گفته میشود.

معیارهای متفاوتی جهت پایش  نتایج وجود دارد که به دو معیار اصلی میپردازیم:

  1. رضایت مشتری  : نتیجه مورد انتظار ممکن است افزایش رضایت مشتریان باشد. تولید محصولات با کیفیت بالا و تحویل به موقع می‌تواند به رضایت مشتریان منجر شود.
  2. بهبود عملکرد فرآیند تحویل به موقع و با کیفیت محصول : فرآیند تحویل پایدار و به موقع و در نهایت تحویل با کیفیت محصول تولید شده از معیار های دیگری جهت پایش نتایج تیم است.

بنابراین نگاه دقیق به هر دو شاخص – شاخص های پیشرو و شاخص های تاخیری به ما کمک میکند تا با در کنار هم قرار دادن آنها به درک بهتری از عملکر د تیم برسیم.

۵
از ۵
۳ مشارکت کننده

جستجو در مقالات

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش